Janukovyč sa po chorobe vrátil do úradu; pouličné protesty pokračujú

03.02.2014 Celý región

Kyjev 3. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa po štyroch dňoch práceneschopnosti vrátil dnes do svojho úradu. "Je opäť v práci," potvrdil podľa agentúry AP jeden z jeho hovorcov.

Ukrajinský prezident sa snaží vyhnúť konfrontácii s tisíckami protivládnych demonštrantov, ktorí ovládli centrum hlavného mesta Kyjev. Počas protestov, ktoré vyústili do násilných zrážok demonštrantov s políciou, prišlo doposiaľ o život najmenej šesť ľudí.

Prezidentská kancelária vo štvrtok oznámila, že Janukovyč je vzhľadom na akútne dýchacie problémy práceneschopný. Vyvolalo to obavy, že sa v rámci prípravy vyhlásenia výnimočného stavu sťahuje do úzadia.

Politická kríza na Ukrajine vstupuje do tretieho mesiaca. Protestujúci, žiadajúci odstúpenie Janukovyča, sa v nedeľu zišli na jednej z najväčších demonštrácii za posledné týždne. Na Námestie nezávislosti v Kyjeve ich prišlo približne 30.000.

Opozičný líder Vitalij Kličko vyzval medzitým podľa agentúry DPA na sformovanie domobrany, ktorá by odporcov vlády mala chrániť pred násilníckymi bandami.
 

Vyberte región